Manon

Manon

Manon is eigenaar, Branding expert en Webdesigner bij Brand it Up. Met veel plezier deelt ze haar kennis en bouwt samen met jou een visueel merk wat perfect past bij jou ?n jouw doelgroep.

Welke soorten huisstijlen zijn er?

In een vorig artikel legde ik al uit hoe je zelf een huisstijl kunt bedenken en ontwerpen. Inmiddels zijn er tal van verschillende huisstijlen te vinden. De diverse huisstijlen zijn in 3 categorieën in te delen. In dit artikel vertel ik welke dat zijn en voor welke categorie jij het beste kunt kiezen.

Welke 3 soorten huisstijlen zijn er?

Er zijn 3 soorten manieren om de identiteit van een bedrijf naar een huisstijl te vertalen. Daarom kunnen we zeggen dat er 3 soorten huisstijlen mogelijk zijn. We bespreken ze hieronder.

1 merk en 1 stijl

Voor veel ZZP’ers zal dit de meest gangbare manier zijn om de identiteit van een bedrijf naar een huisstijl te vertalen. Bij deze huisstijl heeft het bedrijf maar 1 merk waarbij 1 grafische stijl hoort. Deze stijl wordt doorgevoerd in alle uitingen en onderdelen van de organisatie.

Het grote voordeel van deze huisstijl is dat er 1 rode draad door alle visuele uitingen van het bedrijf loopt. Hierdoor worden alle onderdelen van het bedrijf door de buitenwereld als een eenheid gezien.

1 stijl, maar meerdere merken

Het kan ook zo zijn dat er activiteiten binnen jouw bedrijf zijn die je onder een andere naam naar buiten brengt. Zo zou ik bijvoorbeeld met het helpen van ondernemers bij het bedenken en ontwikkeling van de branding van hun bedrijf onder een andere naam naar buiten kunnen treden dan met het ontwerpen van kaartjes. Om goed aan mijn doelgroep te laten zien dat beide merken bij het bedrijf Cotton and Lace horen, kan ik ervoor kiezen om bij beide merken dezelfde huisstijl te hanteren. 

Veel merken én veel stijlen

Deze huisstijl wordt ook wel de merkenstijl genoemd. Het houdt in dat een bedrijf met meerdere merken werkt die qua naam en uiterlijk niet erg veel op elkaar aansluiten. Een goed voorbeeld hiervan is Unilever. Unilever maakt totaal verschillende producten zoals Ola ijsjes, energietabletten en Blueband. Unilever maakt zelfs producten die met elkaar concurreren. Zo vallen de concurrenten van Blueband, Becel en Croma, namelijk ook onder Unilever.

In plaats van dat zo’n grote organisatie ervoor kiest dat alle merken dezelfde huisstijl als de organisatie hebben, ontwikkelt de organisatie bewust voor elk merk een geheel eigen huisstijl.

Daar kan een organisatie om de volgende redenen voor kiezen:

  • De huisstijl van de organisatie spreekt niet de doelgroep aan waarop de organisatie zich met het merk richt;
  • De huisstijl van de organisatie past niet bij de klantbeleving die een klant bij een bepaald merk kan hebben.

Welk soort huisstijl kan jij het beste kiezen?

Welk soort huisstijl jij het beste kunt kiezen, hangt compleet van jouw bedrijf af. Voor de meeste zelfstandige ondernemers is het logisch om voor 1 huisstijl te kiezen, omdat zij met 1 naam naar buiten treden.

Wil je vanuit jouw bedrijf producten en/of diensten leveren die totaal van elkaar verschillen? Dan kan het een goed idee zijn om voor elk product of dienst een passende huisstijl te ontwikkelen.

Wil je weten hoe je dat het beste aan kunt pakken?

Of wil je juist graag weten hoe je de huisstijl van jouw bedrijf het beste kunt blijven doorvoeren in de visuele uitingen omtrent jouw producten en/of diensten? In beide gevallen mag je contact met mij opnemen, want ik help je hier graag mee!

Alle artikelen bevatten mijn persoonlijke mening of die van mijn gast-bloggers. In sommige blogs zijn links naar de website van mijn gast-bloggers of advertentie links (advertentie links zijn per bericht 1x gemarkeerd met een *) opgenomen. Door het klikken op deze links verlaat je mijn website en ga je naar de website van de betreffende aanbieder toe. Ik heb geen controle over externe websites. – Manon-

Manon

Deel dit Bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *