menu:

Manon

Manon

Manon is eigenaar, Branding expert en Webdesigner bij Brand it Up. Met veel plezier deelt ze haar kennis en bouwt samen met jou een visueel merk wat perfect past bij jou ?n jouw doelgroep.

Wat is SEO?

Search Engine Optimization, SEO, is erg belangrijk als je goed gevonden wilt worden in Google. 
Je hoort mensen vaak zeggen: je moet je SEO aanpakken.
Maar hoe dan?

Helaas is het antwoord daarop niet zo eenvoudig. Heel kort door de bocht heb je 2 takken van SEO die belangrijk zijn om goed gevonden te worden:

  1. tekstuele SEO
  2. Technische SEO

Tekstuele SEO

Dit gaat, zoals je al wel begrepen zult hebben, over de teksten op jouw website. Ik ga dit super vereenvoudigd uitleggen. Wil je echt de in’s en out’s over dit onderwerp dan raad ik je aan om vooral blogs te lezen van SEO tekstschrijvers. Mijn expertise is vooral het mooi maken van websites 🙂

Laten we als voorbeeld Google nemen (nog steeds de belangrijkste zoekmachine). Google wordt steeds slimmer. Zelfs wanneer je een woord verkeerd typt begrijpt Google wat je wilt vinden. Dat doet Google door de teksten op websites te lezen.
Wil je dus op een specifiek zoekwoord gevonden worden? Dan moet je dat gebruiken in je tekst.
Omdat Google zo slim is werkt het helaas niet om alleen maar dat zoekwoord te gebruiken. Hoe vaker een woord voorkomt hoe meer Google dat aan zal zien voor spam. 
Ik ga bijvoorbeeld niet gevonden worden op de term “Google” met dit blog ;-).

Daarnaast kijkt Google ook naar “nieuwe” content. Daarom is bloggen ook zo goed voor je SEO. Met 1 artikel over een bepaald onderwerp ga je het niet redden. Met meerdere blogs over een onderwerp toon je echter aan dat je hier veel over weet. Google merkt dat en zal je dan hoger in de rankings plaatsen.

Wil je goede SEO teksten schrijven? Ga dan in de leer bij iemand die hier expert in is. Dit is echt een vak apart.

Technische SEO

Zoals het woord al zegt: dit zit hem in de techniek. Het beslaat ook een heel breed vlak.
Het gaat van “hoe snel laad jouw website” naar “hoe makkelijk navigeer je door je website” en “heb je de juiste ‘taal’ gebruikt”.

Het laden van je website kan je op meerdere manieren beïnvloeden maar 2 van de grootste oorzaken van een trage website zijn:

  • te grote, zware foto’s gebruiken. Nee serieus, verklein ze mensen! Een foto van 200kb is echt genoeg. Grote foto’s zijn killing voor je vindbaarheid.
  • Geen caching. Een cache is een soort archief van momentopnames. Als jouw browser niet steeds een hele website opnieuw moet inladen maar je een momentopname, een soort foto, kan laten zien dan gaat het laden vele malen sneller. Heb je een zware of volle website? Dan is dit zeker iets waar je goed naar moet kijken. Er zijn goede plugins die dit voor je kunnen doen maar ook veel hosters bieden hier goede oplossingen voor.

Het navigeren is ook een punt van aandacht. Kunnen bezoekers snel tot de informatie komen waar ze naar op zoek waren? Zo niet, dan haal je de top niet. Zorg dus voor een goede menustructuur en een goede sitemap.

De juiste “taal” gebruiken is ook erg belangrijk. Ik heb het dan niet over Nederlands of Engels, ook niet over de spreektaal van jouw doelgroep (die is overigens wel erg belangrijk voor je tekstuele SEO) maar over de codering van je website. Wat er achter de schermen gebeurd dus.
Buiten het platform waar je website op gebouwd is (WordPress websites worden over het algemeen beter gevonden omdat zoekmachines deze het makkelijkst kunnen lezen), is er nog een taal heel belangrijk: schema. Schema geeft heel duidelijk aan met wat voor soort pagina een zoekmachine te maken heeft. Gaat het om een nieuwsbericht, een product, een dienst? Door een goede schema structuur is content beter vindbaar en wordt het beter weergegeven (denk maar aan die FAQ die je wel eens ziet verschijnen in je zoekresultaten).

Wil je met bovenstaande aan de slag? Er zijn plugins die je kunnen helpen zoals yoast of RankMath maar als je serieus werk wilt maken van SEO dan adviseer ik je echt om contact op te nemen met een expert. Liefst 2. 1 voor de tekstuele kant, en 1 voor de technische kant :).

Alle artikelen bevatten mijn persoonlijke mening of die van mijn gast-bloggers. In sommige blogs zijn links naar de website van mijn gast-bloggers of advertentie links (advertentie links zijn per bericht 1x gemarkeerd met een *) opgenomen. Door het klikken op deze links verlaat je mijn website en ga je naar de website van de betreffende aanbieder toe. Ik heb geen controle over externe websites. – Manon-

Manon

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant: