Manon

Manon

Manon is eigenaar, Branding expert en Webdesigner bij Brand it Up. Met veel plezier deelt ze haar kennis en bouwt samen met jou een visueel merk wat perfect past bij jou ?n jouw doelgroep.

Opleiding – SCHMOPLEIDING

Ik scrolde tijdens een adhd paralysis (zie voetnoot) weer eens half breindood door mijn social media. 

Ik trof daar een bericht aan over een jonge man (bijna 18) die doodongelukkig werd van zijn opleiding maar helemaal opleefde in zijn baan in een winkel. Zijn baas was enorm blij met hem, zag hem groeien en opbloeien en kon aan zijn werk en houding zien dat hij veel potentie heeft en over een paar jaar een mooie, hogere functie zou kunnen bekleden, ook zonder papiertje.

Op zijn opleiding moest hij in het keurslijf, dingen leren die hij nooit in de praktijk zou brengen en dan ook nog eens op een manier die niet bij hem pastte maar die werd opgelegd door de opleiding.

Don’t we all?

En nu hoor ik je bijna denken: wat klink je negatief? Dit hebben we toch allemaal moeten doen?
Ja en nee. Dit is inderdaad hoe ons schoolsysteem werkt. Alleen werkt het schoolsysteem niet voor ons allemaal. 

Voordat je denkt dat dit een of andere rant wordt over opleidingen (dat is niet zo, komt goed): Ik spreek uit ervaring.

Zonder arrogant te willen doen: ik heb the brains, ik heb de skills, ik kan goed leren. Ik heb alles in me om met hele goede cijfers af te studeren.
En toch heb ik dat nooit gedaan.

Waarom? Mijn brein is anders “bedraad”. Ik snapte dat toen niet. Ik begreep niet waarom ik héél goed kon leren als ik iets interessant vond, maar als dat niet zo was.. dan leek het net alsof mijn brein uitging. Inmiddels weet ik waarom, ik weet ook dat dit niet aan mij ligt maar aan hoe mijn brein werkt (again: zie voetnoot). Maar dat is mijn punt niet.

Kennis sponzen en keihard werken

Wat wel mijn punt is, is dat het ok is als de reguliere opleidingen niet voor je werken. Er zijn mensen, zoals ik en eerder genoemde jonge man (en misschien wel zoals jij?), die op een andere manier kennis opzuigen als een spons, die leren door te doen, door zich in te graven in materie die zich op dat moment aandient of interessant is. 

Mensen die zonder de geijkte paden te wandelen op een prima, of zelfs hele goede, plek uitkomen. Mensen die KEIhard kunnen werken. Die tools meebrengen die niemand anders heeft, puur omdat ze niet in het keurslijf van een standaardopleiding hebben gezeten.

Mensen die anders denken, een andere visie hebben, creatief zijn en met verrassende oplossingen komen.

Zonder gedegen opleiding bereik je nooit de top. Toch?

Ik ben een autodidact. Alles wat ik doe, heb ik mezelf aangeleerd. Ik leer nog iedere dag. Als ik iets niet weet zoek ik het op, spar ik met iemand die verder is dan ik of volg ik (😱 GASP!) een training of opleiding. Na 37 jaar weet ik namelijk waar ik op moet letten en hoe ik wél kan leren. 

Leren is in mijn geval meestal: meteen doorskippen naar de delen die ik heel interessant vind, er achter komen dat ik wat meer info nodig heb om het te kunnen snappen, terug gaan naar die info (die dan dus opeens wel interessant is) en die dus “sponzen”.

Dat lijkt misschien omslachtig maar is voor veel meer mensen dan jij nu denkt echt een heel goed werkende methode. Iemand kan je vertellen dat informatie belangrijk is, maar het ervaren is key.

Experience is key

En dat is waar het om gaat. Die ervaring. En nu kan ik terug cirkelen naar mijn vak en zeggen dat ik dus als geen ander weet hoe belangrijk de ervaring van je merk is en hoe je deze het beste kan laten zien en doorvoeren in je branding en je website, maar dat zou een beetje flauw zijn 😉

Wat ik wel ga doen is zeggen dat ik héél graag een keer met jou zou willen kijken hoe je van jouw merk een beleving, een ervaring kan maken. Mijn agenda vind je hier. Wanneer zie ik je?

Voetnoot:

Disclaimer: ik ben geen medicus of anderszins expert maar wel ervaringsdeskundige 🙂

Een ADHD brein werkt anders. ADHD als term of “aandoening” is eigenlijk een beetje denigrerend. Een “normaal” brein is een “neurotypical” brein. Dat kan je heel makkelijk sturen en is wat we “gemiddeld” noemen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld dwingen om je ergens op te concentreren. Een ADHD brein noemen we “neurodivergent”. Dit is een brein wat anders werkt dan “de standaard”. Vaak gaan hier meer processen tegelijk doorheen en werken de linker en rechter hersenhelft op een andere manier samen maar ook onafhankelijk van elkaar. En in dat laatste zit zowel de kracht als de moeilijkheid. 

Neurodivergent breinen kunnen connecties maken die je je niet voor kan stellen. De meest creatieve oplossingen, ideeën en strategieën komen hier uitrollen. Hyperfocus is een super power. Wanneer dit brein echter overprikkeld raakt of niet in die hyperfocus kan komen dan buitelen de gedachten, ideeën en to do’s in zo’n hard tempo over en door elkaar dat er letterlijk niks uit je handen komt. Alle energie gaat naar je brein. Het lijkt hierdoor alsof je niets doet maar van binnen woedt er een storm. De werknaam hiervoor is een ADHD Paralysis. Omdat je weet dat je iets moet gaan doen maar het fysiek niet lukt omdat je brein te hard gaat. Je brein heeft op dat moment dopamine tekort en kan gedachten en handelingen niet goed aan elkaar knopen. Scrollen door social media is een dopamine bron. Vandaar dat het vaak lijkt alsof je gedachteloos alleen maar aan het scrollen bent maar wat je eigenlijk doet is zoeken naar dat ene ding wat je uit je “verlamde” staat haalt.

Er zijn overigens meer en betere trucjes hiervoor 😉

Alle artikelen bevatten mijn persoonlijke mening of die van mijn gast-bloggers. In sommige blogs zijn links naar de website van mijn gast-bloggers of advertentie links (advertentie links zijn per bericht 1x gemarkeerd met een *) opgenomen. Door het klikken op deze links verlaat je mijn website en ga je naar de website van de betreffende aanbieder toe. Ik heb geen controle over externe websites. – Manon-

Manon

Deel dit Bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *