Waarom WordPress?
Ik krijg regelmatig de vraag of ik ook gebruik maak van andere systemen om websites in te bouwen.
Vaak wordt dan bijvoorbeeld Wix genoemd als andere optie.
Het antwoord is vrij simpel: ik werk alleen met WordPress. Wil je een webshop? Dan gebruiken we Woocommerce als extensie.
Waarom ik voor WordPress heb gekozen en niet voor een ander systeem?
Omdat ik wil dat jij als ondernemer ultieme vrijheid hebt. Geen beperking in wat er wel of niet kan, geen beperking in design, als jij iets wil dan moet dat kunnen.
Veel “gratis” systemen hebben een beperking op de mogelijkheden. Wil je meer? Dan moet je een maandabonnement nemen. En zelfs dan is er nog maar een beperkt aanbod. Werkt er iets niet? Dan moet je contact opnemen met een klantenservice en het uit handen geven.
WordPress heeft dat niet. Uiteraard zijn er bij WordPress ook betaalde “plugins”. Hiervoor betaal je eenmalig of 1x per jaar een (relatief) klein bedrag. In ruil daarvoor krijg je een goed werkende plugin, updates en ondersteuning.
Wat is een plugin?
Een plugin is een klein stukje software wat je aan WordPress koppelt. Na het activeren heeft WordPress opeens extra mogelijkheden. Net alsof je een stekker in een stopcontact steekt en het knopje indrukt. Vandaar de term plugin.
Plugins heb je in vele soorten en maten, van gratis tot betaald. De meeste functies zijn te vinden in gratis plugins. Wil je veel functionaliteit? Dan kom je soms uit bij een premium plugin waar je een klein bedrag voor betaalt. Heel goed zoeken kan ook nog wel eens helpen om kosten te besparen.
Met behulp van plugins kan je jouw website koppelen aan allerlei (grote) bedrijven. Denk aan Google Analytics, betaalmogelijkheden, parcelservices, facebook, Instagram, boekhoudpakketten etc etc.
Wat nou als er geen plugin is die doet wat ik wil?
De oplossing is gelijk 1 van de hoofdredenen waarom ik voor WordPress heb gekozen. WordPress is een “open source” platform. Open source wil zeggen dat ontwikkelaars toegang hebben tot de opbouw van WordPress. Dit stelt ze in staat om plugins te bouwen die naadloos aansluiten op de bestaande functionaliteiten van WordPress.
Tegenwoordig kan je dan ook voor bijna alles een plugin vinden. Heb jij nou toch iets bedacht wat er nog niet is? Dan zijn er “developers” (ontwikkelaars) die een nieuwe functionaliteit kunnen bouwen.
Voor dit soort gevallen werk ik samen met een developer die WordPress als geen ander kent en helemaal thuis is in code.
Hoe eenvoudig is het onderhoud?
Ik kan me voorstellen dat het nu klinkt alsof er zoveel mogelijkheden zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat valt reuze mee, vooral als je weet waar je op moet letten. Waar je dan op moet letten leer ik je bij oplevering van je website.
WordPress is inmiddels wereldwijd het grootste platform voor het bouwen van websites. Ooit begonnen als platform voor bloggers (en opeens snap je waar de naam WordPress vandaan komt) maar tegenwoordig het meest veelzijdige en meest ondersteunde systeem voor alle soorten websites. Omdat het een open source platform is en gebruikers zich over de hele wereld bevinden is er ook een enorme online community. Met online community bedoel ik websites, forums, Facebook groepen en ga zo maar door.
Kom je ergens niet uit? Dan is er altijd wel een website, groep of persoon die je kan helpen.
En dat is meteen de voornaamste reden voor mij om te kiezen voor WordPress.
Omdat WordPress zo groot is wordt er continu gewerkt aan beveiliging. Je zult dan ook regelmatig updates moeten doen. Laten we even voorop stellen: dat is een positief feit. Hoe meer updates, hoe kleiner de kans op beveiligingslekken.
Voor jou als ondernemer houd dat dus in dat je niet te lang moet wachten met het onderhoud van je website. Heel soms kan het voorkomen dat een update van de ene plugin er voor zorgt dat een andere plugin het niet meer goed doet. Bij een ander platform zou dat meteen een groot probleem kunnen betekenen. Maar door de grote online community zijn deze problemen meestal in een mum van tijd opgelost.
Kortom: onderhoud is iets wat je moet doen. Het kost tijd maar is echt niet ingewikkeld.
Hoe flexibel ben je in je design?
Veel systemen bieden een aantal templates waar je uit kan kiezen. Deze websites lijken dan ook allemaal op elkaar. De kleuren en de foto’s zijn misschien anders maar de layout lijkt zo sterk op elkaar dat je ze er zo uit pikt.
Om het makkelijk te maken voor doe-het-zelf bouwers bieden de diverse ontwikkelaars ook templates (themes) aan voor WordPress. Heel kort door de bocht: je kiest een gratis template of een betaalde versie met meer personalisatie opties, je zet er je eigen foto’s en tekst in en je kan aan de gang.
Dat klinkt hetzelfde als wat ik net schreef over andere systemen. Het grote verschil is echter dat er voor WordPress duizenden themes zijn. Hierdoor is de kans veel kleiner dat jouw website op die van een ander lijkt.
Waarom moet ik mijn website nog door jou laten bouwen als ik zo veel zelf kan?
Omdat het ontzettend veel tijd kost om voor het eerst uit te vogelen wat er allemaal mogelijk is. Je kan heel veel zelf, sterker nog, ik wil dat je heel veel zelf kan, maar de basis is zo ontzettend belangrijk, die moet staan als een huis. Ik zorg er voor dat jouw website precies doet wat hij moet doen, zonder dat jij je eerst hoeft te verdiepen in de mogelijkheden en hóe je dat dat voor elkaar moet krijgen. Daar komt bij dat je niet alles zomaar mág doen. Er zijn ook nog wettelijke regels waar je je aan moet houden (denk bijvoorbeeld aan de Privacywetgeving). En last but not least: ik weet wat werkt voor jouw doelgroep.
Niet iedere doelgroep wordt aangetrokken door dezelfde website. In webdesign komt het vaak aan op details. Hoe navigeert jouw klant door de website? Hoe zorg je er voor dat jouw branding volledig tot zijn recht komt en de website perfect aansluit bij jouw bedrijf?
Als die basis eenmaal goed staat dan kan je zelf verder, als je dat wilt.
6 redenen waarom ik voor WordPress kies
Kort samengevat kies ik voor WordPress omdat:
- de mogelijkheden eindeloos zijn
- Je niet vastzit aan een standaard design
- Je niet verplicht bent een duur abonnement te sluiten voor meer mogelijkheden
- WordPress een enorme (online) community heeft en hulp dus altijd bij de hand is
- Koppelingen maken met andere bedrijven en services op een eenvoudige en goedkope manier mogelijk is
- Dit het ideale platform is voor jou als ondernemer om aanpassingen en onderhoud zelf te kunnen doen, als je dat wilt.
Wil jij ook zo’n prachtige, goed functionerende, perfect passende website?
Laat mij hem dan voor je bouwen. Je hebt dan de perfecte basis voor jouw bedrijf, passend bij jouw doelgroep.
Meer weten? Bekijk hier mijn standaard pakketten of neem contact met me op, ik help je graag!
1 gedachte over “Waarom Ik WordPress Gebruik”
Pingback: Wat Is Elementor? - Brand It Up!